Delia  Smith

Crepe suzettes


Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Crepe suzettes
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

10 dag zwykłej mąki

2 duże jajka

sól

200 ml mleka

90 ml wody

2 łyżki stołowe masła

skórka otarta z pomarańczy

1 łyżka stołowa drobnego cukru



Sos

150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

sok z dużej cytryny

5 dag masła

skórka otarta z cytryny

skórka otarta z pomarańczy

1 łyżka stołowa drobnego cukru

3 łyżki stołowe likieru Grand Marnier

łyżka brandy



Przygotowanie

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wbijamy jajka i miksujemy, stopniowo wlewając płyny. Dodajemy skórkę i cukier. Mieszamy, a następnie smażymy 16 jak najcieńszych naleśników – z 1 i ¾ łyżki ciasta na osiemnastocentymetrową patelnię. Stawiamy na ogniu dużą patelnię, wlewamy soki, dodajemy masło, skórkę otartą z cytryny i pomarańczy, cukier i likier pomarańczowy. Podgrzewamy, mieszając, aż masło się roztopi. Gdy to nastąpi – zmniejszamy ogień i wkładamy do sosu naleśnika. Zanurzamy go, oblewamy sosem, moczymy, a kiedy się podgrzeje – składamy dwa razy na pół. Odsuwamy na bok patelni i po kolei wkładamy do sosu następne naleśniki, postępując z nimi identycznie. W miarę ich dokładania – sos zacznie znikać, gdyż wsiąknie w ciasto.

Na koniec naleśniki podpalamy na patelni: podgrzewamy nad palnikiem troszkę brandy w łyżce wazowej prawie do wrzenia, bierzemy patelnię w rękę, podpalamy brandy i niesiemy do jadalni, gdzie polewamy naleśniki płonącym alkoholem.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Bliny z twarogiem i musem malinowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.