Anna Olson

Creme fraiche


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Creme fraiche
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki śmietany kremówki 36%

2 łyżki maślanki

wrzątek

 

 

Przygotowanie:


Umieścić śmietanę w plastikowym pojemniku, dodać maślankę i wymieszać. Wstawić pojemnik do szklanej miski, wlać wrzątek dookoła pojemnika ze śmietaną tak, by woda sięgała do 2/3 jego wysokości. Przykryć całość folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 24 - 48 godzin (crème fraiche powinna być sztywna i mieć kwaskowy zapach). Wstawić pojemnik z crème fraiche do lodówki i schłodzić. Wyjmować crème fraiche, pozostawiając serwatkę na dnie.

powrót

Podobne przepisy

Wrap z jajkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kosheri
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia egipska
Naleśniki z sosem z orzechów laskowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Risotto cytrynowo-tymiankowe z kurczakiem i szparagami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Fondue neuchatel
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Syrop z kaliny
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.