Marieta  Marecka

Creme carmel


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę

Creme carmel
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml mleka

1 laska wanilii

4 jaja

2 żółtka

½ szklanki cukru

szczypta soli

 

Karmel:

½ szklanki cukru

3 łyżki wody

 

masło do wysmarowania ramekinów

maliny, kulki granatu lub inne ładne owocki

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko z przeciętą laską wanilii i odstawiamy do wystudzenia.
Ramekiny o pojemności ok. 150 ml dokładnie smarujemy masłem.
Do rondelka wsypujemy cukier i wodę i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści i otrzymamy bursztynowy, klarowny karmel. Przelewamy go na spór ramekinów.
W misce ubijamy jaja z żółtkami, cukrem i solą. Powoli dolewamy mleko i odstawiamy, by znikły pęcherzyki powietrza.
Masę przelewamy przez sito. Następnie rozlewamy do ramekinów z karmelem.
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni, foremki z kremem ustawiamy na głębokiej blaszce do pieczenia, uzupełniamy ją gorącą wodą na wysokość ok. ½ wysokości ramekinów. Przykrywamy całość folią spożywczą i pieczemy ok. 45-60 minut, aż krem stężeje.
Creme carmel studzimy zupełnie, następnie na krótko wstawiamy foremki do ciepłej wody, przykrywamy je talerzykiem do serwowania i szybko obracamy do góry nogami. Podajemy solo lub z owocami.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Fit batoniki z płatków i orzechów
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Crumble z borówką amerykańską
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.