Gary  Rhodes

Creme caramel


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Creme caramel
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Karmel

150ml wody

225g drobnego cukru



Krem

450ml mleka

900ml śmietany kremówki

10 żółtek



Przygotowanie

Zacznij od karmelu. Delikatnie zagotuj wodę z cukrem. Użyj pędzla zanurzonego w zimnej wodzie, żeby rozpuścić cukier krystalizujący się na bokach garnka. Kiedy już cukier się rozpuści, gotuj jeszcze przez 10-15 minut, aż nabierze ładnego, brązowego koloru. Zdejmij z ognia. Do garnka wlej mleko i śmietanę i doprowadź je do wrzenia. Wmieszaj gorące mleko ze śmietaną do karmelu. Roztrzep żółtka i cały czas mieszając wlej do nich masę karmelową. Przecedź masę przez sitko i napełnij nią kokilki.

Piecz w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do jakiś 160°C przez 45-50 minut, aż się zetną. Wyjmij i odstaw, żeby ostygły. Podawaj w temperaturze pokojowej, albo schłodzone.



© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Mus czekoladowy z wiśniami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe trufle z rumem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.