Anna Olson

Creme brulee z rumem i bananami


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Creme brulee z rumem i bananami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Warstwa czekoladowa

4 łyżki (55 g) niesolonego masła

115 g czekolady deserowej

2 łyżki (30 ml) mocnej zaparzonej kawy

2 łyżki + 2 łyżeczki (40 ml) syropu kukurydzianego

½ szklanki (115 g) cukru

¼ łyżeczki (1,2 ml) soli

½ szklanki + 2 łyżki (150 ml) śmietany kremówki

1 łyżeczka ekstraktu wanilii



Crème brûlée

4 szklanki (1 litr) śmietany kremówki

2 laski wanilii

12 żółtek

1 szklanka (225 g) cukru

¼ szklanki (60 ml) rumu



Dodatkowo

2 - 4 banany

3 łyżki (45 ml) rumu

½ szklanki (115 g) cukru





Warstwa czekoladowa

Posiekać czekoladę i umieścić wraz z masłem w metalowej misce. Postawić miskę nad rondlem z gotującą się wodą i mieszając stopić składniki na parze. Dodać syrop kukurydziany, sól i cukier, rozmieszać, wlać ekstrakt wanilii i kawę, wymieszać. Dodać śmietanę i wymieszać. Gotować na parze 3-5 minut, cały czas mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści. Wlać sos do foremki ceramicznej o wymiarach 20 x 30 cm i rozprowadzić po dnie.



Crème brûlée

Wlać śmietanę do rondla, dorzucić jedną laskę wanilii, ziarenka wyskrobane nożem z drugiej, zamieszać trzepaczką i doprowadzić niemal do wrzenia. W szklanej misce wymieszać trzepaczką żółtka z cukrem i rumem, postawić miskę na parze i ubijać trzepaczką lub mikserem, dopóki masa nie podwoi objętości i nie zjaśnieje. Stopniowo dodać śmietanę do masy żółtkowej, cały czas ubijając. Przelać wszystko do rondla i postawić na średnim ogniu. Mieszając drewnianą łyżką gotować około 5 minut, dopóki masa nie zgęstnieje tak, że utworzy warstewkę na łyżce. Zdjąć z ognia i przelać do foremki na czekoladę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wstawić foremkę z kremem waniliowym do większej formy, do której wlać tyle wrzątku, by sięgał do połowy wysokości foremki z crème brûlée. Piec 50-60 minut, aż masa się równomiernie zetnie. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i chłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Banany obrać i pokroić wzdłuż na plasterki. Ułożyć na wierzchu kremu waniliowego i skropić rumem. Posypać cukrem i skarmelizować za pomocą palnika lub wstawić pod grill na 1 minutę i od razu podać.





© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Deser lodowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.