Creme brulee z owocami w imbirze

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Creme brulee z owocami w imbirze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dag suszonych owoców – mogą być gruszki

papaje

morele

śliwki

kilka łyżek słodkiego wina marsala

łyżeczka startego imbiru

pół litra mleka sojowego

esencja waniliowa lub laska wanilii

6 żółtek

5 dag cukru

 

 

Przygotowanie:


Owoce kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy łyżeczkę startego imbiru, polewamy winem i odstawiamy na 10 minut. Mleko podgrzewamy w rondelku, dodając wanilię oraz parę łyżek słodkiego wina. Żółtka łączymy z cukrem. Kogel-mogel wlewamy do lekko ciepłego mleka i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Namoczone w winie owoce nakładamy na dno foremek, które następnie napełniamy kremem. Miseczki ustawiamy na blasze zalanej wodą, a wszystko razem wstawiamy na 40 minut do rozgrzanego do 150°C piekarnika. Przed podaniem powierzchnię kremu posypujemy cukrem – zwykłym lub demerara –i roztapiamy go za pomocą mini-lampy lutowniczej lub wstawiamy pod grzałkę opiekacza, by się skarmelizował.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Koktajl z owoców leśnych
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kaszubskie kugle
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.