Creme brulee z owocami w imbirze

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Creme brulee z owocami w imbirze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dag suszonych owoców – mogą być gruszki

papaje

morele

śliwki

kilka łyżek słodkiego wina marsala

łyżeczka startego imbiru

pół litra mleka sojowego

esencja waniliowa lub laska wanilii

6 żółtek

5 dag cukru

 

 

Przygotowanie:


Owoce kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy łyżeczkę startego imbiru, polewamy winem i odstawiamy na 10 minut. Mleko podgrzewamy w rondelku, dodając wanilię oraz parę łyżek słodkiego wina. Żółtka łączymy z cukrem. Kogel-mogel wlewamy do lekko ciepłego mleka i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Namoczone w winie owoce nakładamy na dno foremek, które następnie napełniamy kremem. Miseczki ustawiamy na blasze zalanej wodą, a wszystko razem wstawiamy na 40 minut do rozgrzanego do 150°C piekarnika. Przed podaniem powierzchnię kremu posypujemy cukrem – zwykłym lub demerara –i roztapiamy go za pomocą mini-lampy lutowniczej lub wstawiamy pod grzałkę opiekacza, by się skarmelizował.

powrót

Podobne przepisy

Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożony mus jagodowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczone jabłka w imbirowej sukni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
Wytrawny deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Maślankowa panna cotta z jeżynami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.