Anna Olson

Creme brulee z ciasteczkami


Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Creme brulee z ciasteczkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Cukier waniliowy

1 laska wanilii

2 szklanki cukru



Creme Brulee

3 szklanki śmietany kremówki

2 laski wanilii

8 żółtek ½ szklanki cukru waniliowego lub zwykłego

szczypta soli



Słodkie ciasteczka

½ szklanki miękkiego masła

1 ¼ szklanki cukru

1 jajko

3 łyżki mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 szklanki mąki uniwersalnej

2 łyżeczki winianu potasu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

4 łyżki cukru do obtaczania

rum



Przygotowanie

Włożyć waniliowy strączek do słoika z cukrem i odstawić na dwa tygodnie.

Przeciąć wzdłuż laski wanilii i zeskrobać nasionka. Razem ze strączkami włożyć do śmietany i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Za pomocą miksera ubić żółtka, cukier waniliowy i sól na jasną gęstą masę. Wyjąć strączki wanilii ze śmietany. Mieszając mikserem na wolnych obrotach, powoli dodawać gorącą śmietanę do masy jajecznej. Odcedzić i ostudzić krem. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wstawić sześć kokilek do metalowej formy o ściankach wysokości przynajmniej 3,5cm. Otworzyć drzwiczki piekarnika, postawić na nich formę z kokilkami. Zamieszać krem brulee i wlać do kokilek. Dużą formę wypełnić wodą do połowy wysokości kokilek. Piec creme brulee 40-45 minut, aż się zestali. Wyjąć kokilki z kąpieli wodnej, ostudzić i chłodzić przynajmniej 3 godziny przed podaniem.



Upiec słodkie ciasteczka

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Utrzeć masło z cukrem na kremową masę i dodać do niej jajka, mleko i wanilię. Wymieszać składniki. Przesiać mąkę, winian potasu, sodę i sól. Połączyć sypkie składniki z maślaną masą. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować z ciasta niewielkie kulki, obtaczać w cukrze i układać na blasze. Spłaszczyć kulki dłonią i piec ciasteczka przez 15 minut. Zdjąć z blachy, całkowicie ostudzić. Rozgrzać opiekacz do maksymalnej temperatury. Posypać powierzchnię kremu cukrem waniliowym i zapiekać przez 1 minutę, aż cukier się stopi i zbrązowieje. Można go też przypalić specjalnym ręcznym butanowym palnikiem kuchennym.



Podawać natychmiast z ciasteczkami.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Sorbet z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z różowego grejpfruta
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Śliwki w czekoladzie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.