Gieno Mientkiewicz

Creme brulee z chrzanowym karmelem i krakersami


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 2504

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 ml śmietanki 36%

15 dag sera małego Tusinka

3 żółtka

3 łyżki brązowego cukru

3 łyżeczki tartego chrzanu

na krakersy:

10 dag sera małego Tusinka

5 dag masła

2/3 szklanki mąki

sól

 

Przygotowanie:

Ser utrzeć, koniecznie ze skórką. Roztrzepać żółtka. Prawie zagotować śmietankę i porcjami dokładać do roztrzepanych żółtek, aby je zahartować. Połączyć z utartym serem. Wypełnić naczynka i zapiec 5 minut w piekarniku, w kąpieli wodnej. Brązowy cukier zmieszać z chrzanem i rozprowadzić warstewkę na wierzchu foremek. Przez kilkanaście sekund zapiekać w mocno rozgrzanym piekarniku (grill) lub skarmelizować palnikiem. Schłodzić min. 1 godzinę w lodówce.
Przygotować krakersy. Mąkę urobić rękoma z masłem, dodać ser i sól. Ciasto schłodzić. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu. Zdjąć wierzchni arkusz, ponacinać w prostokąty i ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w 180 stopniach.

powrót

Podobne przepisy

Ryż z mlekiem kokosowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Obsmażane ogórki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Obzarciuch

postów: 8

15.10.2013 22:35

CYTUJ

polecam także ciasto salceson z jabłkami

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.