Bożena Sikoń

Creme brulee herbaciany


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 12997

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

cukier brązowy do karmelizowania

10 żółtek

250 g mleka

180 g cukru

720 g śmietanki 36%

30 g esencji z zielonej herbaty

2 laski wanilii

 

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, mleko ze śmietanką i laską wanilii zagrzać, dodać esencję, połączyć z żółtkami, przecedzić i wlać masę do naczyń żaroodpornych i piec 1,5 godz. w temp. 150 stopni w kąpieli wodnej. Gotowe posypać cukrem brązowym i skarmelizować przy pomocy palnika gazowego lub rusztu w piekarniku.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
Biszkopty z owocami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zabaione z owocami leśnymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.