Crema catalana

Crema catalana
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 ml śmietany
  • 75 g cukru
  • starta skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
  • 7 g skrobi kukurydzianej
  • 3 laski cynamonu
  • 120 g żółtek/ 6 żółtek
  • 10 truskawek do przyozdobienia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Najpierw zagotuj śmietanę z cukrem, laskami cynamonu i startymi skórkami cytrusów. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw.
Następnie na patelni skarmelizuj cukier i wlej powstały karmel na spód salaterek.
W misce podbij żółtka i dolewaj porcjami ciepłą śmietanę. Cały czas mieszaj.
Krem wlej do porcelanowych salaterek z karmelem.
Salaterki wyłóż na blaszce i piecz w kąpieli wodnej około 1 godziny w temperaturze 130 stopni C. Po upieczeniu wyłóż na talerzyk.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA