Tomasz Deker

Crema catalana


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Crema catalana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml śmietany

75 g cukru

starta skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny

7 g skrobi kukurydzianej

3 laski cynamonu

120 g żółtek/ 6 żółtek

10 truskawek do przyozdobienia

Przygotowanie:

Najpierw zagotuj śmietanę z cukrem, laskami cynamonu i startymi skórkami cytrusów. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw.
Następnie na patelni skarmelizuj cukier i wlej powstały karmel na spód salaterek.
W misce podbij żółtka i dolewaj porcjami ciepłą śmietanę. Cały czas mieszaj.
Krem wlej do porcelanowych salaterek z karmelem.
Salaterki wyłóż na blaszce i piecz w kąpieli wodnej około 1 godziny w temperaturze 130 stopni C. Po upieczeniu wyłóż na talerzyk.

powrót

Podobne przepisy

Pudding czekoladowy z rozmarynem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Omlet czekoladowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Trufle
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.