Martha Stewart

Crème caramel


Przepis z programu Martha piecze 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Crème caramel
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Karmel:

1 szklanka cukru

 

Custard:

2½ szklanki śmietany kremówki

2½ szklanki mleka

1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu w wanilii

1 szklanka cukru

6 dużych jajek

6 żółtek dużych jajek

Przygotowanie:

Karmel:
Przygotuj wodę z lodem i odstaw na bok. Rozdziel cukier równo pomiędzy 2 foremki, dodaj po 2 łyżki wody do każdej i postaw je na małym ogniu. Przykryj i gotuj, aż cukier się rozpuści.

Odkryj foremki i zwiększ ogień. Gotuj i poruszaj foremkami, aż cukier zacznie się karmelizować. Zdejmij foremki z ognia i natychmiast zanurz w lodowatej wodzie na 30 sekund. Rozprowadź karmel równo na dnie i odstaw foremki na bok.
Rozgrzej piekarnik do 165°C.

Custard:
Do małego rondelka wlej śmietanę i mleko. Wrzuć laskę i ziarenka wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut.

W tym czasie w dużej misce wymieszaj cukier z jajkami i żółtkami, aż mieszanka zrobi się puszysta. Wyjmij laskę wanilii z mleka. Ciągle mieszając, dodawaj stopniowo mleko do mieszanki jajecznej. Przecedź custard i rozlej po równo do foremek.

Umieść foremki na blasze do pieczenia. Zalej blachę wodą do połowy wysokości foremek. Przenieś blachę do piekarnika i piecz custard około 45 minut. Potem zdejmij custard z blachy, schłodź, a następnie wstaw do lodówki.

W celu wyciągnięcia custardu z foremek, przejedź przy brzegach łopatką. Zanurz foremki z gorącej wodzie, przekręć je i wyłóż deser na talerz. Polej go pozostałym karmelem i serwuj.

powrót

Podobne przepisy

Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Galaretka z suszu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gratin z plantanów
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.