Crème caramel

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Crème caramel
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

100 g cukru

500 ml mleczka kokosowego

6 jajek

łyżka rumu

skórka z 2 limetek

125 g prażonych wiórków kokosowych



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Zagotować czajnik wody na kąpiel wodną. Rozpuścić w rondelku cukier z łyżką wody, lekko zrumienić i wlać do formy o śr. 20 cm. Stężeje po ok. 5 minutach. Zmieszać wszystkie pozostałe składniki, oprócz skórki z limetki i wiórków kokosowych. Przecedzić custard na stężały karmel. Posypać skórką z limetki i wiórkami kokosowymi, lekko wymieszać. Piec w kąpieli wodnej przez ok. 40 minut. Ostudzić. Przed podaniem wstawić na co najmniej 4 godziny do lodówki.

powrót

Podobne przepisy

Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dip ze słodkimi pałeczkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc.16)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.