James  Martin

Crème brûlée z lippią trójlistną


Przepis z programu James Martin i jego ogród (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Crème brûlée z lippią trójlistną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

750 ml śmietany kremówki

5 liści lippi trójlistnej

posiekanych

10 żółtek

roztrzepanych

175 g drobnego cukru

250 ml mleka

2 truskawki

przekrojone na pół

55 g cukru demerara

 

 

Przygotowanie:


W rondlu podgrzej śmietanę z liśćmi lippi trójlistnej, a następnie zdejmij z ognia i odstaw, aż ostygnie. Przecedź śmietanę przez sitko, wyrzuć zużyte liście. Rozgrzej piekarnik do 140°C. Utrzyj w misce żółtka z drobnym cukrem. Podgrzej mleko, a następnie powoli, cały czas mieszając, dodaj je do żółtek. Dodaj zimną śmietanę i dobrze wymieszaj. Przecedź przez sitko do czystej miski. Przelej masę do 4 kokilek, wstaw do piekarnika i piecz przez półtorej do 2 i pół godziny, aż się masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika i odstaw, żeby ostygły. Można teraz wstawić kokilki do lodówki i przechowywać deser do dwóch dni. Przed podaniem, jeśli nie masz ręcznego palnika, maksymalnie rozgrzej grill w piekarniku. Na każdej porcji deseru połóż połówkę truskawki. Każdą kokilkę posyp cukrem demerara, tak, żeby stworzyć cienką, równą warstwę. Skarmelizuj cukier palnikiem ręcznym, lub wstaw kokilki na chwilę pod grill, żeby roztopić cukier. Odstaw na 1-2 minuty, żeby ostygło i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.