Crème brûlée z lippią trójlistną

Crème brûlée z lippią trójlistną
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin i jego ogród (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 750 ml śmietany kremówki
  • 5 liści lippi trójlistnej
  • posiekanych
  • 10 żółtek
  • roztrzepanych
  • 175 g drobnego cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 truskawki
  • przekrojone na pół
  • 55 g cukru demerara

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondlu podgrzej śmietanę z liśćmi lippi trójlistnej, a następnie zdejmij z ognia i odstaw, aż ostygnie. Przecedź śmietanę przez sitko, wyrzuć zużyte liście. Rozgrzej piekarnik do 140°C. Utrzyj w misce żółtka z drobnym cukrem. Podgrzej mleko, a następnie powoli, cały czas mieszając, dodaj je do żółtek. Dodaj zimną śmietanę i dobrze wymieszaj. Przecedź przez sitko do czystej miski. Przelej masę do 4 kokilek, wstaw do piekarnika i piecz przez półtorej do 2 i pół godziny, aż się masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika i odstaw, żeby ostygły. Można teraz wstawić kokilki do lodówki i przechowywać deser do dwóch dni. Przed podaniem, jeśli nie masz ręcznego palnika, maksymalnie rozgrzej grill w piekarniku. Na każdej porcji deseru połóż połówkę truskawki. Każdą kokilkę posyp cukrem demerara, tak, żeby stworzyć cienką, równą warstwę. Skarmelizuj cukier palnikiem ręcznym, lub wstaw kokilki na chwilę pod grill, żeby roztopić cukier. Odstaw na 1-2 minuty, żeby ostygło i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA