James  Martin

Coq au vin


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Coq au vin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 porcji kurczaka z kośćmi

700 ml czerwonego wina

kawałek masła

5 drobno posiekanych ząbków czosnku

1 garść mąki pszennej

10 posiekanych szalotek

150 g pancetty pokrojonej w kostkę

200 ml wywaru drobiowego

300 g drobnych pieczarek

nieco brandy

 

 

Przygotowanie:


Do miski włóż kawałki kurczaka. Zalej czerwonym winem. Zostaw w lodówce na całą noc.
Na patelni rozgrzej połowę masła. Wrzuć szalotki i pancettę, smaż przez 2 minuty. Dodaj czosnek. Smaż przez minutę. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. Odsącz mięso z wina. Wino odstaw na bok. Resztę masła rozgrzej w dużym rondlu. Kawałki kurczak podsmaż ze wszystkich stron. Posyp mąką. Dodaj szalotki usmażone z czosnkiem i pancettą. Dorzuć pieczarki. Wlej brandy i podpal całość. Gdy płomień zgaśnie, wlej wino i wywar drobiowy. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, duś przez 30 minut. Podawaj z purée ziemniaczanym.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.