Jennifer  Paterson

Coq au vin


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Coq au vin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 butelka czerwonego wina

kilka gałązek świeżego tymianku

2 liście laurowe

kilka gałązek natki pietruszki

1 średniej wielkości kurczak

podzielony na ćwiartki

1 łyżka oleju roślinnego

110 g plastrów boczku

pokrojonych

2 posiekane cebule

mąka

1 szklanka brandy

2 ząbki czosnku

posiekane

110 g przekrojonych wzdłuż pieczarek

20 cebulek perłowych

55 g masła

2 łyżeczki cukru

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj czerwone wino z tymiankiem, natką pietruszki i liśćmi laurowymi, a następnie odstaw do ostygnięcia na 1 godz. Zalej kurczaka marynatą i odstaw na 12 godz. Usmaż boczek na patelni i zdejmij go łyżką cedzakową. Dolej oleju do patelni i zeszklij cebulę. Wyjmij kurczaka z marynaty, osusz, oprósz mąką i podsmaż łagodnie, aż się lekko zrumieni. Dolej podgrzanej brandy i podpal. Przenieś kurczaka i płyn do żaroodpornego naczynia. Dodaj boczek, marynatę, czosnek i grzyby. Przykryj i piecz około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C. W tym czasie usmaż perłowe cebulki na maśle z cukrem z niewielką ilością wody, aż będą szkliste. Dodaj do kurczaka i piecz kolejne 30 min. Jeśli sos wymaga zagęszczania, wymieszaj go z kilkoma kawałeczkami masła i odrobiną mąki. Wyjmij potrawę z pieca i przed podaniem posyp natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Ratatuj z jagnięciną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak satay
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Przepiórki w czerwonych winogronach
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kleftiko - jagnięcina pieczona w pergaminie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pieczeń rzymska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

#paulincia

07.02.2012 18:38


bstok

CYTUJ

winna ta w ktorej kisil sie kurczak wczesniej.

#mik

21.12.2011 22:28


CYTUJ

jaka marynata?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.