Annabel  Langbein

Confit z kaczki


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

Confit z kaczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

6 udek z kaczki

6 listków laurowych

kilka gałązek tymianku

2 łyżki grubej soli

skórka z jednej cytryny, ścięta obieraczką do ziemniaków

kilka nieobranych ząbków czosnku

świeżo mielony pieprz

1-1 ½ litra kaczego tłuszczu



Do podania:

2 duże korzenie pasternaku

tłuszcz z pieczenia kaczki



Przygotowanie:

W brytfance ułożyć listki laurowe i gałązki tymianku a na nich udka (w jednej warstwie). Posypać solą, przykryć i wstawić do lodówki na 6-12 godzin. Następnie wyjąć z brytfanki, zmyć sól i dokładnie osuszyć. Piekarnik rozgrzać do 120°C. Udka znów ułożyć na ziołach. Obłożyć je skórką z cytryny i czosnkiem, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Tłuszcz roztopić i zalać nim udka w pełni je pokrywając. Wstawić do piekarnika na 4 godziny. Następnie wyjąć udka z tłuszczu, ułożyć na płytkiej blaszce, wstawić je na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 220°C, żeby się zrumieniły.

Pasternak oczyścić, obrać i skroić obieraczką w cienkie wstążki. Tłuszcz z pieczenia przelać do garnka o grubym dnie, rozgrzać. Pasternak smażyć w niewielkich porcjach do zrumienienia. Można go również usmażyć na oleju roślinnym. Udka podawać udekorowane pasternakiem.





@Annabel Langbein



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.