Confit z kaczki

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Confit z kaczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 kacze nóżki

2 przekrojone na pół ząbki czosnku

30 g grubej soli

4 ziarna pieprzu

2 liście laurowe

2 gałązki tymianku

5 miarek stopionego kaczego smalcu (lub ilość wystarczającą na całkowite zakrycie nóżek)

 

Przygotowanie:

Natrzeć całe mięso czosnkiem i włożyć do szklanej miski z solą, pieprzem i ziołami. Zakryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki. Przełożyć jednokrotnie. Rozgrzać piekarnik do 100°C. Opłukać mięso i wysuszyć. Włożyć do brytfanny, naszpikować czosnkiem. Zalać smalcem, żeby całe mięso było zakryte, postawić na gazie, a kiedy pojawi się pierwszy bąbelek, wstawić na blasze do piekarnika i piec bez przykrycia przez 4 godziny, aż mięso zmięknie i zacznie odchodzić od kości. Lekko wystudzić i ostrożnie wyjąć. Nóżki przełożyć do słoika i zalać czystym smalcem. Wstawić na tydzień do lodówki, żeby smak złagodniał. Serwowanie: wstawić słoik do ciepłej wody na 20 minut, żeby można było wyjąć mięso. Rozgrzać piekarnik do 180°C i wstawić nóżki na żeliwnej patelni z odrobiną tłuszczu, skórką do dołu. Piec, aż się rozgrzeją ok. kwadransa. Wstawić pod opiekacz, przełożyć nóżki skórką do góry i opiekać, aż stanie się chrupka.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót