Annabel  Langbein

Combry jagnięce z salsa verde


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Combry jagnięce z salsa verde
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Składniki:

3 combry jagnięce

4 łyżki stołowe salsa verde

sól w płatkach i świeżo zmielony czarny pieprz



Na salsa verde:

1½ szklanki (dwie garści) natki pietruszki bez łodyg

1 garść (ok. 40 łodyg) posiekanego szczypiorku

1 szklanka oliwy z pierwszego tłoczenia

¼ szklanki kaparów

3 ząbki czosnku

4 łyżki stołowe soku z cytryny

2 łyżeczki musztardy dijon

świeżo zmielony czarny pieprz

¼ małej, posiekanej czerwonej cebuli

1 puszeczka odcedzonych sardeli (8-10 sztuk)

białko z jaja ugotowanego na twardo



Składniki posypki:

1½ szklanki wiórków kokosowych

½ szklanki cukru pudru

2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej



Przygotowanie:

Natrzyj mięso salsa verde, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i zostaw w kuchni na co najmniej pół godziny albo na 12 godzin w lodówce. Jeśli włożysz mięso do lodówki, wyjmij je na 30 min. przed pieczeniem, żeby powróciło do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Przełóż mięso do brytfanny, piecz przez 16-20 min. Wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową i paroma ściereczkami. Niech postoi przez 10-15 min. Podziel na porcje rozcinając między kośćmi. Podaj z dodatkową porcją salsa verde.



Salsa verde:

Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Sos można przechowywać przez tydzień w słoiku w lodówce albo zamrozić.



© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Comber jagnięcy z sosem miętowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina z sosem z grzybów i pomidorów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jajo dinozaura
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Szybki pieczony kurczak z frytkami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.