Marta Dymek

Coleslaw z jarmużem i żurawiną


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania wegańskie

odsłon: 440

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

¼ młodej kapusty (250 g)

1 pęczek jarmużu (250 g)

2 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodzika

2 łyżki soli

1 cebula

1 marchewka

½ pęczka szczypiorku

⅓ szklanki żurawiny

sól

czarny pieprz

½ szklanki wegańskiego majonezu

 

Przygotowanie:

Kapustę posiekać, głąb kapusty zetrzeć na tarce.
Z jarmużu wykroić łodygi i pociąć w cienkie paski.
Pokrojoną kapustę i jarmuż włożyć do dużej miski, wlać wodę, wyspać cukier z solą i dokładnie zamieszać. Zostawić na 30 minut.
Cebulę pokroić w ćwierć okręgi, marchewkę zetrzeć na tarce, a szczypiorek posiekać.
Namoczoną kapustę oraz jarmuż odcedzić i dokładnie odcisnąć, dodać majonez oraz pokrojone warzywa wraz z żurawiną i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.