Sophie Grigson

Colcannon


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Colcannon
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg zielonej kapusty

½ kg ziemniaków

1 szklanka śmietany kremówki

3 dymki

posiekane

1 czubata łyżka masła

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Pokrój kapustę, zalej wodą i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. pół godziny). Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Doprowadź do wrzenia śmietanę z masłem i posiekaną dymką i gotuj 10-15 minut. Odsącz ugotowaną kapustę i zmiel w blenderze razem z przestudzoną śmietaną z dodatkami (pamiętaj, żeby przytrzymać pokrywkę, zacząć na małych obrotach i uchyl otwór w pokrywie blendera, żeby wypuścić parę). Ugnieć ręcznie ziemniaki, a następnie zmieszaj je dokładnie z masą kapuściano-śmietankową.

powrót

Podobne przepisy

Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Różowe kawałki rabarbaru
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Truskawki z pieprzem i redukcją balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kanapki tostowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.