Si King

Clootie dumpling czyli gotowany keks


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Clootie dumpling czyli gotowany keks
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g sułtanek

350 g mąki pszennej

170 g zmielonego łoju wołowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

½ łyżeczki imbiru w proszku

1 grubo starte jabłko

150 g brązowego cukru

3 łyżki melasy

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 roztrzepane jajko

150-200 ml mleka

 

Do gotowania—gaza lub ściereczka

 

 

Przygotowanie:


Zagotować wodę w dużym garnku. Wymieszać wszystkie suche składniki, łój i tarte jabłko. Dodać melasę, jajko i mleko, wymieszać na zwarte ciasto. Gazę lub ściereczkę zanurzyć we wrzatku, po czym rozłożyć na równej powierzchni i posypać mąką (mąka utworzy skórkę gotowanego ciasta). Na środek gazy nałożyć ciasto, złożyć brzegi gazy i ciasno owinąć ciasto (ma powstać rodzaj woreczka), a następnie obwiązać od góry sznurkiem. Włożyć do garnka z wrzątkiem (woda musi przykrywać owinięte gazą ciasto). Gotować 3 ½ godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z wody, rozciąć sznurek i zaczać delikatnie zdejmować gazę. Po zdjęciu gazy z wierzchu ciasta przykryć je talerzem, a następnie obrócić na talerz i wtedy zdjąć resztę gazy. Ciasto położyć przy palenisku kominka, żeby obeschło i nabrało brązowego koloru.

powrót

Podobne przepisy

Tosty czekoladowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Czekoladowe cookies z ziarnem kakaowca
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cup cakes
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Torcik z sera ricotta z rodzynkami korynckimi i sosem karmelowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.