Jacques Pépin

Clafoutis z morelami


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Clafoutis z morelami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki masła

1 puszka (280 gramów) połówek moreli w syropie

¼ szklanki mąki pszennej

3 duże jajka

2 łyżki cukru

¼ szklanki kwaśnej śmietany

1 łyżka cukru pudru

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Masło roztopić na patelni teflonowej o średnicy 20 centymetrów.
Morele osączyć, zachowując syrop. Powinno się uzyskać od 6 do 8 połówek moreli oraz ½ szklanki syropu. Mątewką wymieszać w misce syrop z mąką. Dodać jajka, cukier, kwaśną śmietanę oraz 1 łyżkę masła roztopionego na patelni. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Wlać ciasto do masła pozostałego na patelni. Na wierzchu równomiernie rozłożyć połówki moreli. Ustawić patelnię na ostrym ogniu na 2 minuty. Następnie przenieść do piekarnika. Zapiekać przez 18 do 20 minuty, aż ciasto nabierze złocistej barwy i stanie się puszyste. Wyjąć z piekarnika i oprószyć cukrem pudrem. Odstawić do przestygnięcia. Clafoutis podawać bezpośrednio z patelni, po pokrojeniu w trójkąty. Można też wyjąć deser z patelni. Sprawdzić, czy boki ciasta odstają od ścianek patelni. W razie potrzeby przesunąć ostrym nożem wzdłuż krawędzi. Na wierzchu deseru położyć kawałek folii spożywczej. Przewrócić na talerz. Położyć na clafoutis drugi talerz i ponownie obrócić, aby na wierzchu znalazła się chrupiąca skórka. Usunąć folię, pokroić w trójkąty i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Semifreddo czekoladowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.