Mark  Bittman

Clafoutis z klementynek


Przepis z programu Minimalista (odc.59)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Clafoutis z klementynek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

masło do wysmarowania formy

65 g mąki plus do wysypania tortownicy

3 jaja

65 g cukru kryształu

szczypta soli

180 ml tłustej śmietanki

180 ml mleka

5 – 15 klementynek

obranych i podzielonych na cząstki (ok. 3 szklanek)

cukier puder

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175°C. Żaroodporne naczynie, ok. 22 cm na 5 cm, lub tortownicę o średnicy 25 cm albo porcelanowe naczynie wysmarować masłem, wysypać mąką, przekręcając naczynie, żeby mąka równomiernie pokryła cały spód. Na koniec odwrócić je, wysypując w ten sposób nadmiar mąki. W dużej misce ubić jaja na puszystą masę. Dodać cukier kryształ i sól, dalej ubijać, aż składniki się połączą. Wlać mleko i śmietankę, ubijać, aż powstanie gładka masa. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Wyłożyć dno tortownicy lub brytfanny klementynkami, powinny dotykać górnej krawędzi. Wlać masę, pokrywając nią owoce, aż prawie będzie się wylewać. W zależności od używanego naczynia, może zostać trochę masy. Zapiekać 40 minut, clafoutis ma się ładnie zrumienić, a ciasto nie powinno oblepiać włożonego do środka noża. Posypać cukrem pudrem i podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Nie przechowywać dłużej niż kilka godzin, inaczej straci kształt.

powrót

Podobne przepisy

Tort czekoladowy z nutą pomarańczy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cukiniowe muffinki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
1000 karteczek
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Torcik czekoladowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.