Mark  Bittman

Ciepłe curry


Przepis z programu Minimalista (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Ciepłe curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 strączków kardamonu

1 laska cynamonu

1 łyżeczka całych goździków

½ łyżeczki gałki muszkatołowej w kawałkach

1 łyżka kminu rzymskiego

1 łyżka nasion kopru włoskiego

 

 

Przygotowanie:


Rozgnieść strąki kardamonu płaską częścią noża lub dnem rondla, usunąć ziarna i wyrzucić łuski. Włożyć wszystkie składniki na małą patelnię i wstawić na średni ogień. Ogrzewać, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aż mieszanka będzie aromatyczna, 3-5 minut. Zmielić na proszek w młynku do przypraw lub do kawy. Można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.

powrót

Podobne przepisy

Szarmula
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Polenta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Chińskie naleśniki
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Masła smakowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Risotto z rukwią wodną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.