Gieno Mientkiewicz

Ciepła sałatka z kurkami i serem łomnickim


Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

odsłon: 2545

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

30 dag kurek

5 dag młodej kapusty

½ pęczka zielonej pietruszki

1 marchewka

1 cytryna

3 ząbki czosnku

½ czerwonej papryki

20 dag dojrzałego sera łomnickiego

oliwa

sól, pieprz w młynku

gałązki kopru do ozdoby

Przygotowanie:

Kurki oczyścić szczoteczką, warzywa umyć i obrać. Czosnek posiekać w cienkie plasterki, tak samo marchewkę. Kapustę, paprykę pokroić w długie paski. Na suchej patelni obsmażyć cytrynę w ćwiartkach, aż do zrumienienia, odłożyć, rozgrzać 2 łyżki oliwy i teraz obsmażyć kurki, dodając pod koniec obsmażania czosnek, potem poddusić całość we własnym sosie, doprawić solą. Na koniec wrzucić posiekaną pietruszkę. Zdjąć z patelni. Na patelnię znowu dodać 2 łyżki oliwy i obsmażyć marchew dodając paprykę, a potem kapustę. Wszystko ma być półtwarde i chrupiące. Dodać kurki, zmieszać, obsypać serem pokrojonym w spore kostki 2 x 2 cm, tak aby się lekko ogrzały i zdjąć na talerze, położyć na tym gałązki kopru i po ćwiartce cytryny. Polać odrobiną oliwy, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i grubą solą.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.