Gary  Rhodes

Ciepła sałatka z białych szparagów, brązowych pieczarek i dymki


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Ciepła sałatka z białych szparagów, brązowych pieczarek i dymki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12-16 białych szparagów

6 łyżek stołowych oleju z orzechów laskowych

kawałek masła

12 brązowych pieczarek

sól i pieprz

2-3 dymki

2 łyżki stołowe octu z sherry

100 ml wywaru warzywnego

nieco soku z cytryny

1 łyżka stołowa natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Obierz i przytnij końcówki szparagów. Blanszuj je przez 4-5 min. w osolonej wodzie. Osusz na lnianej ściereczce. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę stołową oleju z orzechów laskowych. Wrzuć szparagi, smaż chwilę, aż zbrązowieją, dodaj kawałek masła. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki stołowe oleju z orzechów laskowych. Usmaż na nich brązowe pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż na talerzu szparagi i pieczarki. Pokrój cienko dymki. Nałóż na szparagi i pieczarki. Na patelnię wlej ocet z sherry. Gdy zawrze, dolej wywar warzywny. Doprowadź do wrzenia. Dodaj 3 łyżki oleju z orzechów laskowych, nieco soku wyciśniętego z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i polej gotowe danie dressingiem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.