Ciepła sałatka śródziemnomorska

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Ciepła sałatka śródziemnomorska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

½ - 1 filiżanka oliwy

pół pokrojonej czerwonej papryki bez nasion

pół pokrojonej zielonej papryki bez nasion

pół pokrojonej żółtej papryki bez nasion

pół bakłażana pokrojonego w kostkę

cukinia pokrojona wzdłuż

imbir ze skórką

pieprz i sól morska

pół filiżanki prażonych orzeszków piniowych

łyżeczka świeżego oregano

filiżanka liści bazylii

filiżanka natki pietruszki

pół filiżanki czarnych oliwek bez pestek

filiżanka fety

pół łyżki kaparów

oliwa albo olej z orzechów włoskich

ocet balsamiczny



Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni podsmażyć orzeszki piniowe z czosnkiem. Bakłażana, cukinię i paprykę skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem i upiec na grillu. Po upieczeniu przełożyć do miski i dodać kapary, oliwki, zioła, fetę i orzeszki piniowe. Skropić octem balsamicznym i oliwą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.