Tomasz Jakubiak

Cielęcina z korzenną soczewicą i sałatką ze szpinaku


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny

odsłon: 1109

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg schabu cielęcego

3 szczypty soli

2 szczypty pieprzu

szczypta zmielonego kuminu

łyżeczka suszonego oregano

5 cm korzenia imbiru

2 cebule szalotki

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

laska cynamonu

pomidory krojone w puszce

2 szklanki lekko ugotowanej żółtej soczewicy

szklanki wody

limonka

łyżka miodu

 

Sałatka:

2 garści szpinaku

cebula dymka

ząbek czosnku

łyżka oleju

szklanka miękkiej czerwonej fasoli

garść orzechów włoskich

3 szczypty soli

cytryna

 

Sos:

0,5 szklanki maślanki

cytryna

ząbek czosnku

szczypta soli

5 listków bazylii

Przygotowanie:

Schab pokrój na cienkie plastry i delikatnie rozbij. Przypraw z jednej strony solą, pieprzem, kuminem i oregano.
Na patelnię wlej olej i smaż mięso. Dodaj pokrojony czosnek, szalotkę i imbir. Na patelnię wrzuć laskę cynamonu.
Dodaj soczewicę i pomidory. Dolej wodę i sok z limonki. Dodaj miód, sól i oregano. Wyłącz ogień pod schabem i przykryj pokrywką. Odstaw mięso, żeby odpoczęło.
Na patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, a także szpinak, fasolę i orzechy włoskie. Dopraw solą i dolej sok z cytryny. Sałatę porządnie wymieszaj.
Przygotuj sos. Wlej maślankę do miseczki, dodaj starty ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pokrojone listki bazylii. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.