Cielęcina po mediolańsku

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Cielęcina po mediolańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 schaby cielęce bez kości o wadze 300g

1-2 jaja

5 listów szałwi

4 łyżki bułki tartej

3-4 łyżki oliwy z oliwek

30g masła

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Oczyszczamy mięso z tłuszczu i włókien. Myjemy szałwię, drobno siekamy i mieszamy z bułką tartą (możemy też zmiksować kawałki listków szałwi z bułką tartą). Jaja lekko mieszamy widelcem w misce, zanurzamy w nich schaby, obtaczamy w bułce tartej z szałwią, dłońmi przygniatamy panierkę, a jej nadmiar eliminujemy. Na patelni z nieprzywierającą powłoką podgrzewamy oliwę z masłem, przekładamy schaby i smażymy przez 5-6 minut z każdej strony, aż nabiorą jasnozłotej barwy. Wyjmujemy i układamy na papierze kuchennym, osuszamy z nadmiaru tłuszczu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut, następnie kroimy w skośne plastry. Cielęcinę po mediolańsku serwujemy z wiosenną świeżą sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Kaczka w sosie sojowym
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Cassoulet z kaczki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina po burgundzku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chili z 5 rodzajów fasolki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.