Jan i Jakub   Kuroniowie

Cielęcina a la Brillant Savarin


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 6921

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 plastry cielęciny z udźca

3 łyżki masła

200 ml białego wytrawnego wina

200 ml wywaru warzywnego

300 g obranych pomidorów bez pestek

1-2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

sól

pieprz

Farsz:

100 g drobno posiekanej słoniny

60 g drobno posiekanych szalotek

300 g wątróbek drobiowych

szczypta tymianku, liść laurowy, sól, pieprz.

Dodatkowo:

100 g umytych i oczyszczonych kurek

1 łyżeczka soku z cytryny

1 drobno posiekana szalotka

200 ml śmietanki

1 łyżka masła

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurki osączamy, większe sztuki kroimy. Dusimy 5 min na maśle wraz z szalotką, skropione sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną. Gotujemy na małym ogniu. Słoninę topimy, dodajemy szalotki i wątróbki. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, liściem laurowym. Smażymy, ciągle mieszając 5-7 min, odstawiamy. Plaster cielęciny o grubości 2-3 cm smarujemy centymetrową warstwą farszu. Nakładamy połowę kurek. Mięso zwijamy, spinamy igłą. Obsmażamy, przekładamy do rondla, zalewamy winem i wywarem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pomidory. Przykrywamy i dusimy 1 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia potrawę solimy i pieprzymy. Sos odparowujemy. Roladę podajemy pokrojoną w plastry z sosem i resztą grzybów.

powrót

Podobne przepisy

(odc.10)pieczeń cielęca
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Leczo z klopsikami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotleciki cielęce smażone na soli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Szybki pieczony kurczak z frytkami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.