Roger Mooking

Ciecierzyca curry


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Ciecierzyca curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciecierzyca curry:

1 łyżeczka oleju roślinnego

½ drobno pokrojonej cebuli

1 pokrojona marchewka

1 posiekany ząbek czosnku

2 łyżki curry w proszku

odrobina białego wina

4 posiekane pomidory śliwkowe

1 puszka (540 ml) ciecierzycy, opłukanej, odcedzonej

1 szklanka bulionu drobiowego

1 łyżka cukru

1 łyżka zimnego masła

sól



Ciecierzyca curry:

Na patelni podgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę i czosnek. Zamieszaj. Kiedy czosnek zbrązowieje, dodaj curry i zamieszaj. Dodaj odrobinę białego wina. Dodaj pomidory i ciecierzycę. Zamieszaj. Dodaj bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Nakryj patelnię przykrywką, duś przez 10 min. Dopraw solą i cukrem. Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Buraki marynowane po grecku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Polenta z kaszy manny
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Paratha z ostrym ziemniaczanym farszem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pomidory smażone z mozzarellą
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kartoflanka z brukwią
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.