Roger Mooking

Ciecierzyca curry


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Ciecierzyca curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciecierzyca curry:

1 łyżeczka oleju roślinnego

½ drobno pokrojonej cebuli

1 pokrojona marchewka

1 posiekany ząbek czosnku

2 łyżki curry w proszku

odrobina białego wina

4 posiekane pomidory śliwkowe

1 puszka (540 ml) ciecierzycy, opłukanej, odcedzonej

1 szklanka bulionu drobiowego

1 łyżka cukru

1 łyżka zimnego masła

sól



Ciecierzyca curry:

Na patelni podgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę i czosnek. Zamieszaj. Kiedy czosnek zbrązowieje, dodaj curry i zamieszaj. Dodaj odrobinę białego wina. Dodaj pomidory i ciecierzycę. Zamieszaj. Dodaj bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Nakryj patelnię przykrywką, duś przez 10 min. Dopraw solą i cukrem. Zdejmij z ognia, dodaj zimne masło.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Chrupiąca okra z kokosem
Przepis z programu Floyd w Indiach odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Tarta szparagowa
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Hummus
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tian z warzyw prowansalskich
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szparagi po polsku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.