Malka Kafka

Ciasto ze śliwkami


Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

odsłon: 11286

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki kukurydzianej

0,5 szklanki cukru brązowego

150 g zimnego masła

szczypta soli

śliwki (mogą być mrożone)

cukier brązowy do posypania śliwek

 

Przygotowanie:

Masło posiekaj z mąką, cukrem i solą. Szybko zagnieć i włóż do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj z niego placek i wyłóż formę do robienia tarty. Na wierzch połóż papier do pieczenia i wsyp suchą fasolę, aby obciążyć ciasto. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na 10 minut, następnie wyjmij fasolę i piecz ciasto przez następne 5-10 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni. Wyjmij i ułóż gęsto śliwki skórką do dołu, posyp brązowym cukrem i piecz przez 15 minut. Podawaj gorące.

powrót

Podobne przepisy

Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort chałwowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

przepisy.com

postów: 20

10.09.2014 10:29

CYTUJ

a jakby tak do góry nogami takie śliwkowe jak tartę tatin ?

pozdrawiam Bartek z
przepisy

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.