Gary  Rhodes

Ciasto z szarymi renetami i jabłkami Bradley


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto z szarymi renetami i jabłkami Bradley
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki farszu:

1 kg jabłek Bradley

675g szarych renet

duży kawałek masła

drobno starta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy

75g miałkiego cukru



Składniki ciasta:

375g mąki

szczypta soli

175g masła

75g miałkiego cukru

1 jajo

25-50 ml mleka

jajo rozkłócone z mlekiem, do smarowania

1 łyżka semoliny



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Odetnij spody i wierzchy jabłek. Obierz je ze skórki. Rozetnij na pół, następnie na trzy grube cząstki. Usuń gniazda nasienne. Wrzuć na krótko do zakwaszonej wody, żeby nie straciły koloru. Przetnij cząstki na pół. Trzymaj oddzielnie oba gatunki jabłek. Wrzuć do rondla sporo masła. Gdy się roztopi, dodaj szare renety i przykryj. Duś je najwyżej przez 6 minut. Dorzuć jabłka Bramley. Dodaj 75 g miałkiego cukru. Jeśli wolisz słodsze ciasta, dorzuć 100 g. Dorzuć drobno startą skórkę z cytrusów. Delikatnie mieszaj. Czas duszenia zależy od wielkości kawałków. Powinny mięknąć, ale w środku pozostać twardawe. Przełóż jabłka na durszlak i odsącz syrop. Przed podaniem polejesz nim gotowe ciasto. Jabłka muszą wystygnąć. Z podanych składników wyrób kruche ciasto. Weź ⅔ ciasta, odłóż na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkuj. Na posmarowanej masłem blasze postaw pierścień o średnicy 25 i wysokości 3,5 cm, posmarowany masłem i oprószony mąką. Na pierścień nałóż rozwałkowany placek tak, żeby brzegi placka zwisały poza krawędzie pierścienia. Ciasto nakłuj widelcem, przykryj pergaminem, wysyp fasolki do pieczenia albo ryż. Piecz przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku. Potem wyjmij papier i fasolki, wstaw do piekarnika na 5-10 minut. Spód ciasta jest gotowy. Odetnij zwisający płat, aby uzyskać równy brzeg. Jajkiem rozkłóconym z mlekiem posmaruj brzeg ciasta. Przyklej cienki pasek surowego ciasta dookoła krawędzi. Posmaruj jajkiem z mlekiem wnętrze spodu ciasta. Posyp go łyżką semoliny. Wystudzone jabłka przełóż do wnętrza formy. Posmaruj rozkłóconym jajkiem surowy pasek ciasta. Rozwałkuj resztę ciasta, aż otrzymasz zgrabne koło. Przełóż na wałek i zsuń na duszone jabłka. Dociśnij dookoła, sklejając dwie warstwy surowego ciasta. Odetnij nadmiar ciasta wokół pierścienia, żeby powstał zgrabny brzeg. Dociśnij brzeg, odsuwając od krawędzi pierścienia. Zrób małe nacięcie na wierzchu. Posmaruj cały wierzch rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury, czyli 240°C. Po 30-tu minutach wierzch będzie złocisty. Ciasto musi postać kwadrans, żeby owoce zmiękły. Przed podaniem polej je syropem jabłkowym.



powrót

Podobne przepisy

Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding yorkshire
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.