Bożena Sikoń

Ciasto z rabarbarem


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 44632

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

300 g masła

500 g mąki

1 opakowanie proszku do pieczenia

125 g cukru

5 żółtek

2 łyżki stołowe kakao

600 g rabarbaru świeżego

2 łyżki cukru

½ łyżeczki cynamonu

5 białek

250 g cukru

 

Przygotowanie:


Masło rozpuścić, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do letniego tłuszczu. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do tłuszczu. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Pierwsza największa, druga mniejsza. Do trzeciej najmniejszej dodać kakao i zagnieść. Wszystkie części zawinąć w folię i odłożyć do zamrożenia. Zamrożoną największą część zetrzeć na tarce na dno formy teflonowej do tart.
Na jasne ciasto zetrzeć kakaowe i opiec spód w temp. 170ºC ok. 25 min.

Przygotować rabarbar:
Umyć, pokroić na kawałki i zasypać cukrem i odrobiną cynamonu. Wyłożyć na upieczony spód. Następnie wyłożyć bezę z ubitych białek i cukru oraz zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.
Całość piec w temp. 170 ºC ok. 40 – 45 min.

powrót

Podobne przepisy

Torcik z sera ricotta z rodzynkami korynckimi i sosem karmelowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Różane pączki ze słodkim jogurtem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

jestsmak

postów: 1

04.10.2013 06:54

CYTUJ

Ja mam pytanie z czym można by zrobić tę tartę zamiast rabarbaru? Teraz nigdzie już go nie kupię :(

Ewa K

postów: 5

17.06.2012 14:46

CYTUJ

Długo szukałam odpowiedniego przepisu na ciasto z rabarbarem.Ciekawy i prosty wydał
mi się przepis P. Bozeny .Nie myliłm sięCiasto przepyszne.

pawko

postów: 4

20.05.2012 10:29

CYTUJ

ciasto wyśmienite :) kwaskowatość rabarbaru idealnie harmonizuje z słodkością bezy, naprawdę pyszne

koscielec

postów: 1

30.06.2011 19:10

CYTUJ

Ciasto owszem wygląda apetycznie, ale w smaku średnie. No nic, może następny jej przepis bardziej przypadnie mi do gustu.

#dada

22.06.2011 08:09


CYTUJ

Super ciacho!!! jestem pod wrażeniem jakie to proste, dziekuję!!!:))

#lusi_tp

24.05.2011 21:55


CYTUJ

ciasto rewelacyjne!!! Pychotka!! bardzo polecam:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.