Bożena Sikoń

Ciasto z rabarbarem


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 43508

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

300 g masła

500 g mąki

1 opakowanie proszku do pieczenia

125 g cukru

5 żółtek

2 łyżki stołowe kakao

600 g rabarbaru świeżego

2 łyżki cukru

½ łyżeczki cynamonu

5 białek

250 g cukru

 

Przygotowanie:


Masło rozpuścić, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do letniego tłuszczu. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do tłuszczu. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Pierwsza największa, druga mniejsza. Do trzeciej najmniejszej dodać kakao i zagnieść. Wszystkie części zawinąć w folię i odłożyć do zamrożenia. Zamrożoną największą część zetrzeć na tarce na dno formy teflonowej do tart.
Na jasne ciasto zetrzeć kakaowe i opiec spód w temp. 170ºC ok. 25 min.

Przygotować rabarbar:
Umyć, pokroić na kawałki i zasypać cukrem i odrobiną cynamonu. Wyłożyć na upieczony spód. Następnie wyłożyć bezę z ubitych białek i cukru oraz zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.
Całość piec w temp. 170 ºC ok. 40 – 45 min.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka kawowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kruchy placek z rabarbarem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mazurek kajmakowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

jestsmak

postów: 1

04.10.2013 06:54

CYTUJ

Ja mam pytanie z czym można by zrobić tę tartę zamiast rabarbaru? Teraz nigdzie już go nie kupię :(

Ewa K

postów: 5

17.06.2012 14:46

CYTUJ

Długo szukałam odpowiedniego przepisu na ciasto z rabarbarem.Ciekawy i prosty wydał
mi się przepis P. Bozeny .Nie myliłm sięCiasto przepyszne.

pawko

postów: 4

20.05.2012 10:29

CYTUJ

ciasto wyśmienite :) kwaskowatość rabarbaru idealnie harmonizuje z słodkością bezy, naprawdę pyszne

koscielec

postów: 1

30.06.2011 19:10

CYTUJ

Ciasto owszem wygląda apetycznie, ale w smaku średnie. No nic, może następny jej przepis bardziej przypadnie mi do gustu.

#dada

22.06.2011 08:09


CYTUJ

Super ciacho!!! jestem pod wrażeniem jakie to proste, dziekuję!!!:))

#lusi_tp

24.05.2011 21:55


CYTUJ

ciasto rewelacyjne!!! Pychotka!! bardzo polecam:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.