Ciasto z oliwą

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto z oliwą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 jaja

220 g cukru

360 ml mleka

120 ml oliwy

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

2 łyżki drobno posiekanych liści rozmarynu

190 g mąki

115 g mąki kukurydzianej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj oliwą, wysyp mąką, pozbywając się jej nadmiaru. Utrzyj jaja, cukier, mleko, oliwę, wanilię i rozmaryn. W drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj, ciasto przelej do foremki. Piecz przez godzinę i 20 minut. Wystudź i podawaj z bitą śmietaną bazyliową albo ulubionym kremem.

powrót

Podobne przepisy

Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Klasyczny sernik
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc.26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort Pavlova z pianką marshmallow
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Śnieżne kule
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.