Ciasto z miodem i orzechami włoskimi

Przepis z programu Niewolnicy Kambuza (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Ciasto z miodem i orzechami włoskimi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Porcje – około 30



Składniki

350 g ciasta filo

180 g masła, roztopionego

400 g orzechów włoskich, drobno posiekanych

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej



Na syrop

450 g drobnego cukru

300 ml wody

2 łyżki klarownego miodu

1 łyżka wody różanej



Potrzebne

Pędzelek, rondel z grubym dnem, owalna forma do pieczenia 20x28 cm



Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Cienko wysmarowaną masłem formę do pieczenia wyłożyć połową ciasta filo, każdą warstwę smarować roztopionym masłem. W dużej misce wymieszać orzechy, cynamon i gałkę muszkatołową i równo posypywać mieszanką ciasto.Na orzechach ułożyć pozostałe płaty ciasta filo, każdą warstwę smarować roztopionym masłem. Ostrym nożem delikatnie pokroić na porcje w kształcie rombów i wstawić na 30 minut do piekarnika. Piec aż ciasto będzie złoto-brązowe.

W tym czasie do rondla o grubym dnie wsypać cukier, wlać wodę, miód i wodę różaną. Doprowadzić to do wrzenia i mieszać dopóki cukier się nie rozpuści. Zestawić syrop z ognia i odstawić, żeby wystygł.

Wyjąć ciasto z piekarnika i natychmiast równomiernie polać je zimnym syropem. Podawać zimne.



© Melissa Love

powrót

Podobne przepisy

Ciasto na oliwie z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placek ze śliwkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.