Anna Olson

Ciasto z kwaśną śmietaną

Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto z kwaśną śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

½ szklanki niesolonego masła o temperaturze pokojowej

1 szklanka cukru

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

1 szklanka kwaśnej śmietany

2 szklanki mąki

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

¼ łyżeczki soli



Nadzienie

¼ szklanki brązowego cukru

1 łyżka mąki

1 łyżeczka cynamonu

½ szklanki wyłuskanych, posiekanych orzechów włoskich

1 łyżka niesolonego masła



Tłuszcz do smarowania formy



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.



Przygotować ciasto

Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać po kolei jajka, dobrze ucierając po dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy i kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wsypać do masy maślano-jajecznej i wymieszać aż składniki się połączą.



Przygotować nadzienie

Stopić masło i wymieszać z resztą składników nadzienia.

Wysmarować kwadratową formę o boku 20 cm. Przełożyć do formy połowę ciasta, rozprowadzić i wyrównać. Posypać połową nadzienia. Przykryć resztą ciasta, wyrównać i posypać resztą nadzienia.

Wstawić do piekarnika i piec 35 – 40 minut (sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy).

Podawać ciepłe lub ostudzone do temperatury pokojowej.





Wersja zmodyfikowana



CIASTO Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I JABŁKAMI



Składniki na ciasto – jak wyżej

Składniki na nadzienie – jak wyżej

plus 2 szklanki jabłek, obranych i pokrojonych na plasterki (można też użyć żurawin, posiekanego rabarbaru lub mieszanki rabarbaru i truskawek)



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Przygotować ciasto jak w przepisie powyżej.

Przygotować nadzienie jak w przepisie powyżej.

Wysmarować tortownicę o średnicy 20 cm. Przełożyć do formy połowę ciasta, rozprowadzić i wyrównać. Posypać połową nadzienia. Przykryć resztą ciasta i wyrównać. Wymieszać plasterki jabłek z połową pozostałego nadzienia i wyłożyć na ciasto. Posypać resztą nadzienia. Wstawić do piekarnika i piec 55 – 60 minut (sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy). Podawać ciepłe lub ostudzone do temperatury pokojowej.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.