Gary  Rhodes

Ciasto z kassawą


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Ciasto z kassawą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g obranej

tartej kassawy lub pasternaku

75 g tartego świeżego kokosa

50 g obranej

tartej dyni

60 g obranych batatów

150 g miałkiego cukru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

¾ łyżeczki ekstraktu waniliowego

szczypta czarnego pieprzu

50 g rodzynek

(do wyboru)

350 ml mleczka kokosowego

 

 

Przygotowanie:


Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia blachę o wymiarach 26 cm x 18 cm x 4 cm. Piekarnik rozgrzać do 190°C. W dużej misce wymieszać kassawę, kokos, dynię i bataty. Dodać cukier, cynamon, ekstrakt z wanilii, pieprz i rodzynki. Stopniowo dolewać mleczko kokosowe. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Wlać masę do przygotowanej formy. Piec około godziny, aż z wierzchu utworzy się złocista skórka, a ciasto będzie się lekko uginało pod naciskiem. Wybornie smakuje z lodami kokosowymi.

powrót

Podobne przepisy

Pudding roladowy z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Dziecięce ciasto jogurtowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.