Ciasto z jabłkami i oliwą

Przepis z programu Ideał (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto z jabłkami i oliwą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

100 ml marsali albo wody

120 g złocistych rodzynek

200 g złocistego cukru trzcinowego

3 duże jajka

150 ml oliwy, najlepiej extra vergine, plus trochę do natłuszczenia foremki

350 g mąki pszennej, plus trochę do wysypania foremki

1 łyżeczka mielonego cynamonu

½ łyżeczki imbiru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sok i skórka otarta z 1 cytryny albo pomarańczy

500 g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę

200 g plus 1 łyżka cukru pudru

posiekane orzechy laskowe do dekoracji

1 łyżeczka cynamonu

150 ml śmietany kremówki

suszone jabłka w plasterkach do dekoracji





Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem. Natłuść oliwą i wysyp mąką tortownicę o średnicy 23-25 cm. Delikatnie podgrzej marsalę albo wodę w rondelku, zdejmij z ognia i wsyp rodzynki i nasącz je przez 20 minut. W dużej misce utrzyj cukier z jajkami, aż będą jasne i puszyste. W drugim rondelku podgrzej oliwę na małym ogniu, aż będzie ciepła i mieszając wlej ją powoli do jajek z cukrem. Przesiej do miski mąkę, cynamon, imbir, sodę, ½ łyżeczki soli i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj sypkie składniki do jajek z cukrem i oliwą, mieszając metalową łyżką. Wmieszaj skórkę z cytryny albo pomarańczy i pokrojone jabłka. Odsącz rodzynki, dodaj do ciasta i starannie przemieszaj. Ciasto powinno być dość gęste. Piecz przynajmniej 1 godzinę, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Wyjmij ciasto z tortownicy i ostudź na metalowej kratce. Wymieszaj cukier puder z 2 łyżkami (albo więcej) soku z cytryny, żeby powstał lejący lukier, polej nim ciasto i posyp posiekanymi orzechami. Lekko ubij śmietanę z cynamonem i pozostałym cukrem pudrem, przełóż do niewielkiego naczynia i podaj z ciastem. Jeśli chcesz, możesz je też ozdobić plasterkami suszonych jabłek.



powrót

Podobne przepisy

Tarta z pomarańczami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Morelowa tarta linzer
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc. 10)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Babeczki z owocami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.