Ciasto z jabłkami, cytryną i wanilią

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Ciasto z jabłkami, cytryną i wanilią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 ml oliwy z oliwek

50 g cukru brązowego

50 g cukru białego

15 dag bakalii – rodzynki

sułtanki

2 duże jabłka

2 jajka

35 dag mąki

cynamon

gałka muszkatołowa

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Przygotowanie:


Oliwę z cukrem ubijamy 5 minut, aż dobrze się połączą. Rodzynki zalewamy kilkoma łyżkami soku jabłkowego i odstawiamy na kwadrans, by napęczniały. Dorzucamy do nich skórkę otartą z cytryny i skrapiamy kilkoma kroplami esencji waniliowej. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka – nie skrapiamy ich sokiem z cytryny, by nie zniwelować działania środka spulchniającego. Owoce mieszamy i odstawiamy. Do oliwy dodajemy dobrze ubite jajka, oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mąkę i jajka łączymy z oliwą porcjami, dodając na zmianę jedno lub drugie – i starannie mieszając. Gdy składniki się połączą – wrzucamy owoce, doprawiamy cynamonem i startą gałką muszkatołową i znów mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, której dno wyłożone jest natłuszczonym papierem. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez godzinę do półtorej. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Tort Pavlova z pianką marshmallow
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Tarta tatin z pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka z białej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.