Anna Olson

Ciasto z Earl Grey'em


Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Ciasto z Earl Grey'em
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

2 szklanki + 2 łyżki parzonej herbaty Earl Grey

1 szklanka rodzynek

2 ½ szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cynamonu

¼ łyżeczki czarnego pieprzu

½ kostki masła

6 łyżek przesianego cukru-pudru

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Zalać rodzynki dwiema szklankami Earl Grey’a i odstawić, żeby zmiękły. Przesiać do średniej miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Dodać masło i posiekać je nożem, aż połączy się z sypkimi składnikami. Dodać herbatę z rodzynkami. Mieszać, aż masa będzie gładka. Przelać ciasto do lekko natłuszczonej wysokiej, prostokątnej formy keksowej. Piec 50-60 minut. Wbić w ciasto szpikulec do szaszłyków, żeby sprawdzić, czy ciasto jest suche. Odstawić na dziesięć minut, żeby ostygło i wyjąć z formy. Nakłuć ciasto od góry szpikulcem. Zmieszać pozostałą herbatę z cukrem-pudrem i posmarować ciasto za pomocą pędzla. Podawać na ciepło, z masłem lub z sałatką owocową o herbacianym aromacie.

powrót

skomentuj przepis

adagnieszkaa

postów: 2

29.01.2014 21:16

CYTUJ

Ciasto jest bardzo mokre. Najlepsze faktycznie na ciepło, zaraz po upieczeniu. Ale z nóg nie powala. Łatwe w wykonaniu

post edytowany 1 raz, ostatnio 29.01.2014 21:16

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.