Anna Olson

Ciasto z daktylami i rodzynkami

Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto z daktylami i rodzynkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0,0

Składniki:


1½ szklanki daktyli
bez pestek i posiekanych
¾ szklanki soku z pomarańczy
1¾ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki mielonych goździków
1 duże jajko
¼ szklanki oleju roślinnego
¾ szklanki rodzynek sułtańskich

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść wnętrze formy o wymiarach 22 x 12 cm. Zagotuj daktyle z sokiem z pomarańczowym, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia. Przesiej do miski mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól oraz goździki. W osobnej misce, roztrzep jajko z olejem. Dodaj jajeczną mieszaninę oraz daktyle do miski z mąką i wymieszaj do chwili połączenia składników. Wmieszaj rodzynki. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez ok. 45 min, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie czysty po wyjęciu. Wyjmij formę z piekarnika, odstaw do przestygnięcia na 10 minut, następnie wyłóż ciasto na metalową kratkę, żeby kompletnie wystygło.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.