Anna Olson

Ciasto z daktylami i rodzynkami


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto z daktylami i rodzynkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ szklanki daktyli

bez pestek i posiekanych

¾ szklanki soku z pomarańczy

1¾ szklanki mąki pszennej

½ szklanki cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonych goździków

1 duże jajko

¼ szklanki oleju roślinnego

¾ szklanki rodzynek sułtańskich

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść wnętrze formy o wymiarach 22 x 12 cm. Zagotuj daktyle z sokiem z pomarańczowym, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia. Przesiej do miski mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól oraz goździki. W osobnej misce, roztrzep jajko z olejem. Dodaj jajeczną mieszaninę oraz daktyle do miski z mąką i wymieszaj do chwili połączenia składników. Wmieszaj rodzynki. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez ok. 45 min, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie czysty po wyjęciu. Wyjmij formę z piekarnika, odstaw do przestygnięcia na 10 minut, następnie wyłóż ciasto na metalową kratkę, żeby kompletnie wystygło.

powrót

Podobne przepisy

Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z pomidorem i musztardą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.