Anna Olson

Ciasto z daktylami i rodzynkami


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto z daktylami i rodzynkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1½ szklanki daktyli

bez pestek i posiekanych

¾ szklanki soku z pomarańczy

1¾ szklanki mąki pszennej

½ szklanki cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonych goździków

1 duże jajko

¼ szklanki oleju roślinnego

¾ szklanki rodzynek sułtańskich

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść wnętrze formy o wymiarach 22 x 12 cm. Zagotuj daktyle z sokiem z pomarańczowym, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia. Przesiej do miski mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól oraz goździki. W osobnej misce, roztrzep jajko z olejem. Dodaj jajeczną mieszaninę oraz daktyle do miski z mąką i wymieszaj do chwili połączenia składników. Wmieszaj rodzynki. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez ok. 45 min, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie czysty po wyjęciu. Wyjmij formę z piekarnika, odstaw do przestygnięcia na 10 minut, następnie wyłóż ciasto na metalową kratkę, żeby kompletnie wystygło.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.