Gary  Rhodes

Ciasto z ciemnym piwem


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Ciasto z ciemnym piwem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

225 g niesolonego masła

350 g brązowego cukru

4 jajka

225 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody oczyszczonej

400 ml ciemnego irlandzkiego piwa (Guiness)

100 g kakao

masło, mąka



Zabaglione (na 900 ml)

4 żółtka

50 g cukru

6 łyżek irlandzkiej whiskey



Przygotowanie ciasta

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć posmarowanym masłem pergaminem i oprószyć mąką. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Ubić jajka i dodać stopniowo do ucieranej masy. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugim naczyniu zmieszać piwo i kakao. Dodawać po trochu na przemian mąkę i płyn i mieszać, aż masa stanie się lśniąca i gładka. Przełożyć ciasto do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę – 1 godzinę i 15 minut. Po godzinie przykryć kawałkiem folii lub papieru do pieczenia, jeśli wierzch zacznie się za bardzo rumienić. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w tortownicy do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z formy.



Przygotować zabaglione

Umieścić w misce żółtka z cukrem i whiskey i ubić. Postawić miskę na rondlu z lekko wrzącą wodą i ubijać, dopóki masa nie podwoi objętości i nie zgęstnieje. Zdjąć miskę z rondla i ubijać, dopóki masa nie ostygnie do temperatury pokojowej. Pokroić ciasto na porcje, polać zabaglione i podawać.



12 porcji



Wariacja na temat:

Pozostałe ciasto można zmiksować na okruszki, nałożyć do szklanek do piwa (o pojemności 300 ml), pozostawiając u góry 2 cm miejsca, dopełnić zabaglione i podać.

© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Strudel z wiśniami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lawendowe ziarna piasku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Tort ptysiowy Paris–Brest
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.