Anna Olson

Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami


Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki mąki

¼ łyżeczki soli.

1 szklanka zimnego masła prosto z lodówki

łyżka stołowa soku z cytryny

3 łyżki stołowe zimnej wody (lub nieco więcej)

brzoskwinie

świeże jeżyny.

1/2 szklanki cukru (115 g)

3 łyżki stołowe mąki

starta skórka z cytryny ma piękny zapach

½ łyżeczki zmielonego cynamonu

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

 

 

 

Przygotowanie:


Do miski wsypać mąkę i sól, dodać masło. Rozetrzeć, aż będzie przypominało zacierki. Wlać sok z cytryny i zimną wodę. Wyrobić, w razie potrzeby można dolać więcej wody. Wyłożyć na deskę i zagnieść. Włożyć do lodówki na 1-2 godzin. Przygotować farsz do ciasta. Zblanszować brzoskwinie, obrać ze skórki, pokroić na szesnastki, wrzucić do miski. Dosypać świeże jeżyny. Dodać pół szklanki cukru i 3 łyżki stołowe mąki. Wymieszać. Dodać przyprawy: startą skórkę z cytryny, cynamon i świeżo starta gałka

powrót

Podobne przepisy

Polvorones
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta tatin z pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.