Ciasto tortowe

Przepis z programu Martha piecze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto tortowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

230 gramów masła w temperaturze pokojowej plus masło do posmarowania form

1 ½ miarki mąki plus mąka do posypania form

1 ½ miarki mąki tortowej

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 ¾ miarki cukru

4 duże jajka

2 łyżeczki esencji waniliowej

1 ¼ miarki mleka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Smarujemy dwie 20-centymetrowe formy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy papier masłem i posypujemy mąką. Strzepujemy nadmiar mąki. Odstawiamy. Do średniej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy. Ucieramy masło i cukier mikserem na puszystą masę. Ucieramy przez 3-4 minuty. Zbieramy masę z brzegów miski. Wbijamy pojedynczo jajka. Wlewamy wanilię. Mieszamy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę w trzech porcjach. Naprzemiennie dolewamy mleko. Zaczynamy i kończymy mąką. Mieszamy po każdorazowym dodaniu składników. Nakładamy ciasto do form i wygładzamy łopatką. Pieczemy aż ciasto zyska złoto-brązowy kolor. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Pieczemy przez 30-35 minut. Wyjmujemy formy z piekarnika i stawiamy na metalowej podstawce. Studzimy przez 20 minut. Wyjmujemy ciasto z form. Zdejmujemy papier. Odwracamy ciasto wierzchem do góry i studzimy.

powrót

Podobne przepisy

Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Klasyczny sernik
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc.26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biszkoptowa babka z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.