Tomasz Deker

Ciasto serowe ze śliwkami


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 1349

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

150 g sera ricotta lub tłustego twarogu

3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

80 g masła, roztopionego

75 g drobnego cukru

270 g mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatki:

śliwki

płatki migdałowe

cukier kryształ

 

Przygotowanie:

Ser, śmietanę, przestudzone rozpuszczone masło i cukier zmiksuj.
W misce połącz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie, przesiej i wsyp do zmiksowanych składników. Cały czas mieszaj.
Ciasto serowe przełóż do małej, kwadratowej blaszki wyłożonej papierem pergaminowym. Na wierzch ułóż połówki śliwek skórką do dołu, dzięki temu nie wyjdzie zakalec.
Śliwki oprósz cukrem kryształem. Wierzch obsyp płatkami migdałowymi.
Ciasto piecz w 170 stopniach przez 45 minut.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Czekoladowe ciasto kladdkaka
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Bardzo waniliowe babeczki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Babeczki bananowo-orzechowe
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babka savarin z truskawkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

kunegunda

postów: 1

30.11.2016 18:23

CYTUJ

Proste, szybko się robi, bardzo smaczne. Zrobię je jeszcze nie raz

ankaszym

postów: 80

21.11.2016 08:54

CYTUJ

Bardzo fajnie wyglądają :) użyje mąki krupaczaki z Polskich Młynów, już nie mogę się doczekać :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.