Paul Merret

Ciasto serowe z ricottą


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto serowe z ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 jajka

175 g masła

175 g drobnego cukru

skórka otarta z trzech cytryn

250 g ricotty

125 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia (gotowa mieszanka)

dodatkowo—łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Małą tortownicę natłuścić masłem i lekko posypać mąką. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć na puszystą masę masło z cukrem. Do masy zetrzeć skórkę z trzech cytryn. Stopniowo dodawać żółtka, a następnie ricottę, miksując na gładką masę.
W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Masę z masła, cukru, żółtek i sera wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z tortownicy i odstawić do wystygnięcia na godzinę. Podawać z bitą śmietaną i owocami.

powrót

Podobne przepisy

Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Słone ciastka serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto z borówkami i kruszkonką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Minitorcik czekoladowy z kremem czekoladowym i orzechowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.