Anna Olson

Ciasto serowe z borówkami


Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto serowe z borówkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

½ kostki miękkiego masła

½ szklanki cukru

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 szklanki mąki uniwersalnej

2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

½ szklanki mleka

2 szklanki borówek amerykańskich lub czarnych jagód



Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Utrzeć masło z cukrem, żeby powstała jasnożółta, puszysta masa. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę

z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać w kilku porcjach, na przemian z mlekiem, aż składniki się połączą. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej tortownicy i wyrównać powierzchnię.



Nadzienie serowe:

225 g kremowego twarogu śmietankowego o temperaturze pokojowej

¼ szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 jajko

2 szklanki borówek amerykańskich lub czarnych jagód



Utrzeć ser, aż będzie miękki. Stopniowo dodawać cukier, zdejmując serową masę ze ścianek naczynia, żeby nie pozostały na nich twarde grudki. Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Dodać jajko i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Wyłożyć serowe nadzienie na ciasto, które znajduje się w tortownicy i posypać borówkami lub jagodami.



Kruszonka:

1/3 szklanki cukru

1/3 szklanki mąki

½ łyżeczki cynamonu

3 łyżki masła



Wymieszać w miseczce cukier, mąkę i cynamon. Wyrobić z masłem, tak żeby kawałki masła połączyły się z sypkimi składnikami. Powstałą kruszonką posypać ciasto z serem i borówkami/jagodami. Ostudzić ciasto przed podaniem.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z białej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lawendowe ziarna piasku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Baklawa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.