David w europie 2

przepisy z programów >>

Ciasto ptysiowe

Przepis z programu Akademia mistrza Novellego (odc. 4)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka

składniki i przygotowanie:

Składniki:
225 ml wody
85 g masła
1 szklanka mąki pszennej
duża szczypta cukru
szczypta soli
4 jajka średniej wielkości

Do smarowania:
1-2 żółtka średniej wielkości
1 łyżeczka zimnej wody
szczypta soli
płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180° C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wymieszać żółtka z wodą i solą, odstawić. Wlać do garnka wodę, dodać masło, cukier i sól. Podgrzewać, aż masło się roztopi, ale nie gotować. Tuż przed momentem wrzenia zmniejszyć ogień, dodać mąkę i podgrzewać około pięciu minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Kiedy powstanie gładka masa, zdjąć z ognia i lekko wystudzić, od czasu do czasu mieszając. Następnie pojedynczo dodać jajka, ubijając ciasto, aby się z nim połączyły. Przełożyć jeszcze ciepłe ciasto do rękawa cukierniczego lub plastikowej torebki z otworem w rogu i wyciskać ptysie na przygotowaną blachę, zostawiając między nimi 5 cm odstępu. Posmarować wierzchy żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi. Natychmiast wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, do wyrośnięcia i zrumienienia. Studzić najpierw w piekarniku, potem na kratce.

Opracowano na podstawie programu „Chef Academy”.

skomentuj przepis >>