Ciasto ptysiowe

Przepis z programu Akademia mistrza Novellego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto ptysiowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

225 ml wody

85 g masła

1 szklanka mąki pszennej

duża szczypta cukru

szczypta soli

4 jajka średniej wielkości

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 180° C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wymieszać żółtka z wodą i solą, odstawić. Wlać do garnka wodę, dodać masło, cukier i sól. Podgrzewać, aż masło się roztopi, ale nie gotować. Tuż przed momentem wrzenia zmniejszyć ogień, dodać mąkę i podgrzewać około pięciu minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Kiedy powstanie gładka masa, zdjąć z ognia i lekko wystudzić, od czasu do czasu mieszając. Następnie pojedynczo dodać jajka, ubijając ciasto, aby się z nim połączyły. Przełożyć jeszcze ciepłe ciasto do rękawa cukierniczego lub plastikowej torebki z otworem w rogu i wyciskać ptysie na przygotowaną blachę, zostawiając między nimi 5 cm odstępu. Posmarować wierzchy żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi. Natychmiast wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, do wyrośnięcia i zrumienienia. Studzić najpierw w piekarniku, potem na kratce.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.