Ciasto plaster miodu

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto plaster miodu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

280 g niesolonego masła

220 g jasnego cukru muscovado

240 g płynnego miodu

1 łyżka wody

350 g mąki z proszkiem*

1 łyżeczka soli

3 łyżeczki mielonego imbiru

4 jajka

2 dojrzałe banany

tłuszcz do formy



do dekoracji:

żółty i biały lukier plastyczny

czarny lukier królewski (w rożku z wąską tylką)

klej spożywczy



forma w kształcie plastra miodu



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C/160°C z termoobiegiem. Masło, cukier, miód i wodę umieścić w rondlu i podgrzać, aż się stopią. Przesiać do miski mąkę i sól, wrzucić imbir i przemieszać. Jajka wbić do miseczki i lekko ubić. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Formę spryskać tłuszczem w aerozolu lub przy pomocy pędzla dokładnie wysmarować stopionym masłem. Do mąki z dodatkami wrzucić banany, wlać jajka i masło z miodem i cukrem, wszystko razem dobrze wymieszać. Wlać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Wyjąć, odstawić na kilka minut, wyłożyć ciasto na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Przygotować dekorację: z żółtego lukru plastycznego uformować korpusy pszczółek, z białego wykroić malutkie serduszka na skrzydełka, czarnym lukrem królewskim namalować paski i oczy, przykleić skrzydełka klejem spożywczym i położyć pszczółki na cieście.



* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty
Alzacka tarta jabłkowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Jabłka (odc. 25)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto parzone z leśnymi owocami i twarogiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kruche ciasto z orzechami laskowymi
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jabłecznik
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.